Top 5 flori care infloresc iarna – Floraria Venus

În sezonul rece, majoritatea plantelor își pierd culorile pline de viață și se ofilesc. Cu toate acestea, există câteva specii care pot înflori sau rămâne verzi în iarnă.

În acest articol vom prezenta top 5 specii de flori comune care înfloresc iarna și ale căror culori le poți admira și în sezonul rece. Aceste plante sunt rezistente la frig, supraviețuind și la temperaturi negative.

De ce ne interesează aceste flori? Ele sunt printre puținele elemente naturale care pot adăuga culoare în decorațiunile de iarnă, așa că hai să vedem care sunt aceste 5 flori care înfloresc iarna.

1. Craciunita (Helleborus)

craciunita

Crăciunița, cunoscută și sub numele de Helleborus, este o plantă perenă care adaugă eleganță grădinilor iarna și primăvara timpurie. Aceste plante sunt cunoscute pentru înflorirea lor timpurie și rezistența la frig. În acest segment, vom explora mai multe despre crăciuniță, inclusiv detalii despre udare, toleranța la temperaturi reci și modul de îngrijire adecvat.

Detalii Despre Crăciuniță 

Crăciunița este o plantă perenă care provine din familia Ranunculaceae și este originară din Europa și Asia de Vest. Această plantă este apreciată pentru flori frumoase și durabilitatea sa în condiții de iarnă.

Udarea Crăciuniței

Crăciunița este o plantă care preferă solul umed, dar bine drenat. În general, udarea regulată este importantă pentru crăciuniță, mai ales în sezonul cald, dar este crucial să evitați supraîncărcarea solului. Iarna, când plantele sunt în repaus, udarea trebuie redusă semnificativ. De fapt, crăciunița este cunoscută pentru a rezista la secetă și, de obicei, nu necesită multă apă în timpul sezonului rece. Asigurați-vă că solul se usucă între udări pentru a evita deteriorarea rădăcinilor.

Rezistența la Temperaturi Reci

Unul dintre motivele pentru care crăciunița este atât de apreciată este rezistența sa la temperaturi reci. Majoritatea speciilor de crăciuniță pot rezista la temperaturi scăzute, inclusiv înghețuri ușoare. Cu toate acestea, este important să protejați plantele în cazul în care vremea devine extrem de rece, mai ales atunci când încep să înflorească, pentru a evita deteriorarea florilor.

Modul de Îngrijire al Crăciuniței

Îngrijirea crăciuniței este, în general, destul de simplă. Iată câteva sfaturi pentru a vă asigura că această plantă se dezvoltă bine în grădina dvs.:

 • Plantarea: Plantați crăciunița în sol bine drenat și bogat în materie organică.
 • Expoziție la soare: Crăciunița preferă locuri semiumbroase sau cu lumină difuză. Evitați soarele arzător de după-amiază.
 • Îngrășăminte: Hranirea moderată cu îngrășăminte organice în primăvară poate ajuta la promovarea înfloririi sănătoase.
 • Tăiere: Tăiați frunzele și florile uscate pentru a promova creșterea și înflorirea ulterioară.

2. Trandafirul Craciunului (Helleborus niger)

trandafirul Craciunului

Trandafirul Crăciunului, cunoscut și sub numele de Helleborus niger, este o plantă de iarnă cu flori frumoase care adaugă un farmec deosebit grădinii în sezonul rece. Această plantă este denumită și “Crăciunul în grădină” datorită înfloririi sale timpurii, adesea înainte de Crăciun. În acest segment, vom explora mai multe despre Trandafirul Crăciunului, inclusiv detalii despre udare, toleranța la temperaturi reci și modul de îngrijire adecvat.

Despre Trandafirul Crăciunului 

Trandafirul Crăciunului este o specie de crăciuniță care face parte din familia Ranunculaceae. Originar din Europa, acesta este apreciat pentru florile sale în formă de cupe, care pot fi albe sau crem. Aceste flori delicate oferă un contrast uimitor cu peisajul iernii.

Udarea Trandafirului Crăciunului

Trandafirul Crăciunului preferă solul bine drenat și umed, dar nu tolerează umezeala excesivă. În timpul sezonului de creștere, udarea regulată este importantă pentru a menține solul la un nivel constant de umiditate. Cu toate acestea, în timpul iernii, când planta intră în repaus, udarea trebuie să fie mai moderată. Evitați umezeala excesivă a solului pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.

Rezistența la Temperaturi Reci

Trandafirul Crăciunului este una dintre cele mai rezistente plante la temperaturi reci. Poate rezista la înghețuri ușoare și chiar la temperaturi sub zero grade Celsius. În mod obișnuit, înflorește înainte de Crăciun, adăugând un farmec special sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, pentru a proteja florile de geruri extreme, se pot folosi straturi de paie sau acoperiri temporare.

Modul de Îngrijire al Trandafirului Crăciunului

 • Îngrijirea Trandafirului Crăciunului este relativ simplă, ceea ce îl face o alegere populară în grădinile de iarnă. Iată câteva sfaturi de îngrijire:
 • Plantarea: Plantați Trandafirul Crăciunului în sol bine drenat și bogat în materie organică.
 • Expoziție la soare: Această plantă preferă locuri semiumbroase, dar poate tolera și soarele blând.
 • Îngrășăminte: Hranirea moderată cu îngrășăminte echilibrate în primăvară poate încuraja creșterea sănătoasă și înflorirea abundentă.

3. Erica Carnea

erica

Erica, cunoscută și sub numele de “planta de turbă” sau “brebenei”, este o plantă perenă cu flori mici, delicate și colorate care adaugă farmec grădinilor în sezonul rece. Erica face parte din familia Ericaceae și este originară din Europa. Acest segment vă va oferi mai multe informații despre Erica, inclusiv detalii despre udare, toleranța la temperaturi reci și modul de îngrijire adecvat.

Despre Erica

Erica este cunoscută pentru frunzele sale mici, asemănătoare acelor și pentru florile sale mici și tubulare care pot fi de diferite culori, cum ar fi roz, alb, roșu sau purpuriu. Această plantă este apreciată pentru înflorirea sa timpurie în sezonul rece și pentru rezistența sa la temperaturi scăzute.

Udarea Ericai

Erica preferă solul bine drenat, care să mențină umiditatea în mod constant, dar fără a permite acumularea excesivă de apă. Udarea regulată este importantă pentru menținerea nivelului adecvat de umiditate, în special în timpul sezonului cald sau în perioadele uscate. În timpul iernii, udarea trebuie să fie redusă semnificativ, deoarece planta intră în repaus și necesită mai puțină apă.

Rezistența la Temperaturi Reci

Erica este bine adaptată la condițiile reci, și multe dintre speciile sale pot rezista la înghețuri ușoare. În general, această plantă este plantată în grădini de iarnă sau în containere, unde poate fi expusă la temperaturi scăzute. Cu toate acestea, în cazul înghețurilor extreme, poate fi util să se ofere protecție suplimentară prin acoperirea plantelor cu paie sau pânze speciale pentru protecție împotriva gerului.

Modul de Îngrijire al Ericai

Îngrijirea Ericai este relativ simplă. Iată câteva sfaturi pentru a vă asigura că această plantă se dezvoltă bine:

 • Plantarea: Plantați Erica într-un sol acid, bine drenat, de preferință cu adăugarea de turbă sau compost.
 • Expoziție la soare: Această plantă preferă locuri cu expunere la soare parțial sau lumina difuză.
 • Îngrășăminte: Hrăniți planta cu îngrășăminte cu eliberare lentă, special formulate pentru plante acide.

4. Ciclamele (Cyclamen)

ciclame

Ciclamele sunt plante perene cu flori frumoase, care adaugă o notă de eleganță grădinilor în sezonul rece. Aceste plante sunt cunoscute pentru flori lor în formă de clopoțel și frunzele sale decorative. În acest segment, vom explora mai multe despre ciclame, inclusiv detalii despre udare, toleranța la temperaturi reci și modul de îngrijire adecvat.

Despre Ciclame

Ciclamele sunt originare din regiunile mediteraneene și au devenit populare în grădini pentru frumusețea lor distinctivă. Aceste plante produc flori cu cinci petale care pot fi de diferite culori, cum ar fi alb, roz, roșu sau mov, iar frunzele lor inimățe sunt asemănătoare cu marmorări. Ciclamele sunt adesea cultivate ca plante de interior, dar pot fi și o prezență minunată în grădinile de iarnă.

Udarea Ciclamelor

Ciclamele preferă un sol bine drenat, iar udarea corectă este esențială pentru sănătatea lor. Udarea excesivă poate duce la putrezirea rădăcinilor, așa că este important să mențineți solul umed, dar nu său complet saturat. În general, asigurați-vă că pământul este udat atunci când stratul de suprafață se usucă ușor.

Rezistența la Temperaturi Reci

Ciclamele sunt bine adaptate la condițiile reci și pot rezista la temperaturi scăzute. Acestea pot înflori în timpul iernii, devenind o prezență frumoasă în grădină chiar și în cele mai reci luni. Cu toate acestea, în cazul înghețurilor extreme, se recomandă protejarea plantelor cu ajutorul unor paie sau acoperiri speciale.

Modul de Îngrijire al Ciclamelor

Îngrijirea ciclamelor este relativ simplă. Iată câteva sfaturi pentru a vă asigura că această plantă se dezvoltă bine:

 • Plantarea: Plantați ciclamele într-un sol bine drenat, bogat în materie organică.
 • Expoziție la soare: Ciclamele preferă locuri cu lumină difuză sau semiumbroase.
 • Îngrășăminte: Hrăniți planta cu îngrășăminte cu eliberare lentă, special formulate pentru plante de interior sau de grădină.

5. Iasomia de iarna (Jasminum nudiflorum)

iasomia de iarna

Iasomia de iarnă, sau Jasminum nudiflorum, este o plantă cu flori cunoscute pentru înflorirea sa frumoasă și parfumul lor minunat în timpul sezonului rece. Această plantă face parte din familia Oleaceae și provine din China. În acest segment, vom explora mai multe despre iasomia de iarnă, inclusiv detalii despre udare, toleranța la temperaturi reci și modul de îngrijire adecvat.

Despre Iasomia de Iarnă

Iasomia de iarnă este apreciată pentru florile sale asemănătoare trandafirilor, care pot fi de culoare galbenă sau galben-portocalie. Ceea ce o face deosebită este înflorirea sa în timpul sezonului rece, de obicei în iarnă și primăvară timpurie, oferind o notă de prospețime și culoare în grădină atunci când alte plante sunt în repaus.

Udarea Iasomiei de Iarnă

Iasomia de iarnă preferă solul bine drenat și umed. În timpul sezonului de creștere, udarea regulată este importantă pentru menținerea solului umed, dar fără a permite acumularea excesivă de apă. În timpul sezonului rece, udarea poate fi redusă, dar asigurați-vă că solul nu se usucă complet, mai ales în regiunile cu ierni mai uscate.

Rezistența la Temperaturi Reci

Iasomia de iarnă este una dintre plantele rezistente la temperaturi reci, fiind capabilă să reziste la înghețuri ușoare. Cu toate acestea, în cazul înghețurilor extreme, plantele pot avea nevoie de protecție suplimentară. Acest lucru poate fi realizat prin acoperirea lor cu pânze speciale sau folii atunci când temperaturile scad drastic.

Modul de Îngrijire al Iasomiei de Iarnă

Îngrijirea iasomiei de iarnă este în general simplă. Iată câteva sfaturi pentru a vă asigura că această plantă se dezvoltă bine:

 • Plantarea: Plantați iasomia de iarnă în sol bine drenat și bogat în materie organică.
 • Expoziție la soare: Iasomia de iarnă preferă locurile însorite sau cu lumină difuză.
 • Îngrășăminte: Hrăniți planta cu îngrășăminte echilibrate în primăvară pentru a promova creșterea sănătoasă și înflorirea abundentă.

De ce rezista aceste plante la temperaturi scazute?

Plantele care rezistă la temperaturi scăzute, precum iasomia de iarnă, dezvoltă mecanisme de adaptare pentru a supraviețui în ierni reci.

Aceste adaptări includ producerea de crioprotectoare pentru a preveni înghețarea celulelor, intrarea în perioade de repaus metabolic și dezvoltarea de structuri precum frunze solide.

Aceste plante sunt capabile să facă față fluctuațiilor de temperatură și au evoluat pentru a prospera în sezonul rece, aducând o notă de frumusețe și vitalitate în grădini chiar și atunci când vremea este racoroasa.

Cu ce poti asorta aceste flori care infloresc iarna?

Plantele care înfloresc iarna, precum iasomia de iarnă, reprezintă o alegere minunată pentru a aduce culoare și viață în grădina sau interiorul casei în sezonul rece. Aceste flori delicate pot fi cu succes asortate și amplasate în ghivece oferite de Floraria Venus, aducând o notă de eleganță și armonie în designul peisajului sau în decorul interior. Combinând natura cu estetica ghivecelor frumos realizate, puteți crea un colț de vis în propria grădină sau în locuința ta.

 

ghiveci

Concluzii

Acestea au fost cele mai comune 5 flori care supraviețuiesc iarna. Nu uita că unele dintre aceste flori pot fi crescute chiar de tine în casă, pe balcon sau în grădină.

Dacă le acorzi grija necesară, acestea pot adăuga o notă de culoare naturală în decorul tău pentru sărbătorile de iarnă!

Ce parere ai?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti citi si